Volleybal is voor de kleintjes

" Bijzondere blogtitel, bedoel je nu echt dat volleybal voor kleine spelers is? "  Helaas, ik moet je teleurstellen, deze blog gaat over een ander fenomeen. Dit gaat over andere kleintjes, lang zijn is ook na deze blog handig voor volleybal. Compaen presenteerde zich in dit wedstrijdverslag als een club uit een nietig boerengehucht Oostzaan spelend tegen Volley Zuid uit wereldstad Rotterdam. Zij schetsen het beeld dat grote steden slecht hun potentie gebruiken om volleybal naar een hoger plan te brengen en spreken van dorpse dominantie. Peter Blangé zou onvoldoende zijn best doen als directeur Topsport Rotterdam Ik ben deze boute uitspraken gaan uitzoeken en ben daarbij op een bijzonder fenomeen gestuit. Allereerst een kleine nuance bij Oostzaan. Het behoort weliswaar tot de tien kleinste gemeenten van Nederland als we Saba en St. Eustatius even niet mee tellen omdat een uitwedstrijd naar die volleybalclubs minder praktisch is. Oostzaan ligt wel precies één keer de breedte v

Waarom Canada beter is dan Nederland

Nederland heeft zich geplaatst voor de Olympisch Spelen ten koste van Canada maar Canada is beter dan Nederland. Voetbal is beter dan volleybal en IJsland is de beste. Hoe? 

Dat leggen we uit.


Canada wordt gecoacht door Shannon Winzer. Zij is de enige vrouwelijke hoofdcoach van alle teams die meededen aan de Volleyball Nations League. Bij de WK voetbal vrouwen 2023 was veertien procent van de hoofdcoaches vrouw. Bij volleybal zes procent?! Nederland heeft, uiteraard zou ik haast willen zeggen, geen vrouwelijk hoofdcoach. We doen het met Felix Koslowski. 

De hoofdcoach van Canada U19, vergelijkbaar met Jong Oranje is Gina Schmidt, een vrouw, haar assistent is een vrouw. De coach van Canada U17, vergelijkbaar met Jeugd Oranje, is Amy Wilson, een vrouw. 

In Nederland bestaat de coaching-staf van de nationale teams volgens de informatie op volleybal.nl uit zeven coaches. Daarvan is alleen Anne Meijnderts assistent, de rest is man. In de Nederlandse eredivisie is er één vrouwelijke hoofdcoach, dezelfde Anne Meijnderts. In de Superdivisie dan misschien .... ? Nul.

Op het argument dat het misschien een probleem in de Nederlands sport is: Bij de KNVB zijn de coaches van Meiden Onder 15, Onder 16, Onder 17, Onder 19 en Onder de 20 allemaal(!) vrouwen. In de Eredivisie vrouwen, de helft van de hoofdcoaches is vrouw.

Een citaat uit het recente jaarverslag van de Nevobo:

"Bij de Nevobo zijn meer meiden lid dan jongens (jeugd), terwijl dit bij de meeste andere bonden andersom is." 

Hoe is het dan mogelijk dat in de top van volleybalcoaches in Nederland maar één vrouw is? Als je over posities aan de top en vrouwen een vraag stelt wordt er vaak iets gewauweld over deeltijd, kinderen en commitment. Shannon Winzer heeft drie kinderen. Jonge kinderen! Nu jullie weer.

Het probleem zit hem in beslissers. Mannen nemen mannen aan omdat mannen mannen beter vinden. Dat is natuurlijk gedrag. Er is dus een snelle oplossing: stel een vrouwelijke directeur en technisch directeur aan bij de Nevobo. 

Twee vrouwelijk directeuren? Ja, want leuk dat we ons geplaatst hebben voor de Olympisch Spelen maar er is dus nog enorm veel werk te verzetten in het Nederlandse vrouwenvolleybal. Dat kunnen vrouwen goed.

Reacties