Volleybal is voor de kleintjes

" Bijzondere blogtitel, bedoel je nu echt dat volleybal voor kleine spelers is? "  Helaas, ik moet je teleurstellen, deze blog gaat over een ander fenomeen. Dit gaat over andere kleintjes, lang zijn is ook na deze blog handig voor volleybal. Compaen presenteerde zich in dit wedstrijdverslag als een club uit een nietig boerengehucht Oostzaan spelend tegen Volley Zuid uit wereldstad Rotterdam. Zij schetsen het beeld dat grote steden slecht hun potentie gebruiken om volleybal naar een hoger plan te brengen en spreken van dorpse dominantie. Peter Blangé zou onvoldoende zijn best doen als directeur Topsport Rotterdam Ik ben deze boute uitspraken gaan uitzoeken en ben daarbij op een bijzonder fenomeen gestuit. Allereerst een kleine nuance bij Oostzaan. Het behoort weliswaar tot de tien kleinste gemeenten van Nederland als we Saba en St. Eustatius even niet mee tellen omdat een uitwedstrijd naar die volleybalclubs minder praktisch is. Oostzaan ligt wel precies één keer de breedte v

De overeenkomst tussen Ronald Koeman en Peter Blangé

Joey Veerman speelde één van zijn mindere wedstrijden. Hij werd gewisseld door Ronald Koeman en vervolgens viel de hele wereld over hem heen. Voetbalanalist Kees Luijckx wist te vertellen dat Joey Veerman echt nooit meer in Oranje zou spelen. Wat meer zegt over de bedroevende kwaliteit van voetbalanalisten dan de kwaliteit van Joey Veerman.


Voetbalanalisten doen onbezonnen uitspraken (Kees Luijckx), zijn arrogant; "er is geen enkele speler van Oostenrijk die iets toevoegt aan het Nederlandse elftal" (Rafael van de Vaart), bereiden zich niet voor (Marco van Basten) of vechten persoonlijke vetes uit via de televisie (Pierre van Hooijdonk), maar op serieuze en goede analyses heb ik ze nog niet kunnen betrappen. 

Het enige wat je aan analyses rondom voetbal- en andere sportwedstrijden hebt, is dat het een uitstekende tijd is om de afwas te doen. Ik hoop dat de NOS de analyses bij de volleybalwedstrijden van het Nederlands team bij de Olympische Spelen achterwege laat. Alhoewel ook dan heb ik afwas.

We dwalen af. Koeman deed iets wat Peter Blangé ook had gedaan, Koeman zette Joey Veerman doodleuk weer in het veld in de volgende wedstrijd. Peter Blangé stond er bekend om dat hij bij een mislukte aanval, de volgende set-up opnieuw naar dezelfde speler speelde. Ja, dat wist de tegenstander ook en toch deed hij het met veel succes.


Peter Blangé, voor sommige lezers misschien een persoon alleen uit verhalen, was de spelverdeler van het Nederlands team dat goud veroverden in Atlanta 1996. Hij was boven de twee meter, wat voor een spelverdeler bijzonder lang is en had gouden handjes. 

Ronald en Peter snappen één ding, een speler wordt niet gedefinieerd door zijn fouten. Je hebt elkaar nodig en het beste wat je kan doen bij een fout, is die speler de kans geven om die te herstellen. Peter was daar een meester in.

Opnieuw een kans geven daar spreekt vertrouwen uit, en vertrouwen, zo blijkt uit veel onderzoek, is een belangrijke basis voor goede prestaties. 

…. Twenty-six times, I’ve been trusted to take the game-winning shot and missed. I’ve failed over and over and over again in my life", is een uitspraak Michael Jordan op de vraag hoe het toch kon dat hij keer op keer in belangrijke wedstrijden de punten maakten. Vertrouwen als basis van presteren. Het vertrouwen leverde Peter een gouden medaille op en ons het mooiste televisiesportmoment van de eeuw. Ik ben benieuwd wat vertrouwen Ronald Koeman gaat opleveren.

En Joey Veerman? Die deed het meest verstandige wat hij kon doen, zette internet en al het voetbalanalyse-lawaai uit, ging hard trainen en speelde gewoon de volgende wedstrijd. Nu maar hopen dat Joey later geen voetbalanalist wordt.

Reacties