Vier professionele tips voor een volleybalvereniging

Bloggers gebruiken clickbait-titels zodat mensen op een link klikken. Ik gebruik het woord professioneel in de titel en die clickbait is gelukt want je bent de blog aan het lezen.  Het woord professioneel in de titel vraagt echter om een nuance. Ik ben geen professional in de sport, professioneel in de titel betekent in dit geval dat ik vier professionele benaderingen uit het bedrijfsleven heb gebruikt en omzet als tip.  Projecten Bedrijven zijn gek op projecten. Het voordeel van een project is dat het een kop en staart heeft. Het begint ergens en het eindigt met een resultaat. Binnen de vereniging is het vaak moeilijk om vrijwilligers te vinden. Penningmeester worden of lid van de technische commissie worden is geen project. Weliswaar zit er ooit een einde aan maar het is een commitment voor langere tijd zonder duidelijk eindresultaat. Dat open einde maakt het vinden van vrijwilligers vaak moeilijker. Vrijwilligers zijn beter warm te maken voor kortlopende projecten met concrete resu

Piazza en wat nu?

Het contract met Roberto Piazza wordt niet verlengd. Dat zat er in, de resultaten aan het einde waren teleurstellend. Bij de wedstrijden waar het om ging, eind 2023 en bijvoorbeeld tegen Servië in de VNL van 2024 toen er nog kans op plaatsing voor de Olympisch Spelen was, stond er geen team en ging de Lange mannen er met 3-0 kansloos.

De koning is dood, leve de koning. Wie moet onze regelmatig roodaanlopende Italiaan opvolgen? De rij is enorm. De beste kandidaat is natuurlijk Shannon Winzer, de huidige coach van het Canadese vrouwenteam. Het waarom daarvan leg ik uit in de blog "Waarom Canada beter is dan Nederland". Na aanstellen van Joëlle Staps als directeur van de de Nevobo zou dit een enorme stap zijn in het serieus nemen van de capaciteiten van vrouwen. Ik zal helaas wel de enige zijn die dit de beste kandidaat vindt.

Een meest genoemde kandidaat is Redbad Strikwerda. De meest prominente persoon die Redbad de beste kandidaat vindt, is Redbad zelf. Dat laat hij flink doorschemeren bijvoorbeeld op moment dat hij als hij co-commentator bij de Ziggo aan de slag is. Ik heb het niet zo op kandidaten die zichzelf de beste kandidaat vinden, maar wellicht denkt de Nevobo daar anders over?

In de eredivisie loopt meer rond of is niet lang geleden uit de eredivisie vertrokken. Misschien doet Arjen Taaij aan goede carrièreplanning is de stap naar een andere functie bij Lycurgus zo gepland dat hij in het kantoor de handen vrij heeft om over te stappen naar de Nevobo? In Doetinchem is er nog Dirk Sparidans. Misschien iets minder met een internationale carrièreplanning bezig maar wel de huidige kampioen van Nederland.

Een andere kandidaat ook net vertrokken uit de eredivisie, is Guido Görtzen. Inmiddels belandt bij Maaseik maar het combineren van club- en internationaal seizoen is de normaalste zaak van de wereld bij coaches op dit niveau. Het zou na aanstelling als bondscoach voor Onder 22 misschien wel een logisch vervolg zijn?  

Een collega volleyballer uit het verleden Henk-Jan Held in de huidige assistent en zou prima kunnen promoveren naar bondscoach. Binnen de Nevobo bevindt zich ook nog Marko Klok. Afgevoerd als beachbondscoach en nu doorgepromoveerd naar bondscoach Jong Oranje Dames, maar is hij wel veel beter geschikt voor de Heren? Hij kan in ieder geval zijn zoon een plaatsje gunnen in het Nederland team. Arnold van Ree tenslotte lijkt me echt een brug te ver, daar is al eerder afscheid genomen. 

Mocht een Nederlander niet lukken, de uitspraak van technisch directeur Herman Meppelink bij de aanstelling van Felix Koslovksi was tenslotte dat de Nederlandse coaches en trainers onvoldoende kwaliteit hadden voor het gevraagde internationale niveau, dan kan de Nevobo kan ook terugvallen op de bekende strategie die eerder Robert Piazza bij de Nevobo bracht; je haalt gewoon ergens een clubcoach uit Italië. 

Er zijn genoeg kandidaten: Anastasi, Abbondanza, Bernardi, Berruto, Blengini, Mazzanti, Botti, Caprara, Gardini, Giani, Giuliani, Lavarini, Lorenzetti, Medi, Prandi, Santilli, Serniotti, Totolo of Zanini. Dan heb ik Guidetti, Santarelli of Di Giorgi nog niet genoemd. 

Er zijn minder pizza-smaken in een gemiddelde pizzeria dan dat er Italiaanse coaches zijn bij nationale teams. Als we de wederom de Italiaanse route kiezen zal niet meevallen om een nieuwe bondscoach te vinden, keuzestress! Pizza Calzone of toch Siciliana?

Dus dan toch maar eentje van Nederlandse bodem, zou ik zeggen. Een goede Hollandse stamppot is op zijn tijd ook erg lekker, wat dacht je bijvoorbeeld stamppot rucola met zongedroogde tomaat, dat lijkt bijna Italiaans.

Reacties