Vier professionele tips voor een volleybalvereniging

Bloggers gebruiken clickbait-titels zodat mensen op een link klikken. Ik gebruik het woord professioneel in de titel en die clickbait is gelukt want je bent de blog aan het lezen.  Het woord professioneel in de titel vraagt echter om een nuance. Ik ben geen professional in de sport, professioneel in de titel betekent in dit geval dat ik vier professionele benaderingen uit het bedrijfsleven heb gebruikt en omzet als tip.  Projecten Bedrijven zijn gek op projecten. Het voordeel van een project is dat het een kop en staart heeft. Het begint ergens en het eindigt met een resultaat. Binnen de vereniging is het vaak moeilijk om vrijwilligers te vinden. Penningmeester worden of lid van de technische commissie worden is geen project. Weliswaar zit er ooit een einde aan maar het is een commitment voor langere tijd zonder duidelijk eindresultaat. Dat open einde maakt het vinden van vrijwilligers vaak moeilijker. Vrijwilligers zijn beter warm te maken voor kortlopende projecten met concrete resu

Wat volleybal van tennis en badminton kan leren

Waarschijnlijk pijnlijk voor de Engelsen en hun Wimbledon maar tennis is ontstaan in Frankrijk in de Middeleeuwen. Het was echter wel Major Walter Clopton Wingfield uit Wales, die in 1873 er een serieuze zaak van maakte, Lawn tennis en de spelregels vastlegde. Tijdens de vijfhonderd jaar zijn spelregels en spelwijze flink veranderd, zo serveerde men in 1873 bijvoorbeeld nog onderhands. 

Laurence Dohorty was rond 1900 één van de eersten die de bovenhandse service toepaste. Of het servicevak toen al bestond, heb ik niet kunnen achterhalen, maar dat vak is natuurlijk een gouden greep. Stel dat je bij tennis in het gehele veld mag serveren, dan zou er van het spel weinig overblijven.


Badminton is in verschillende vormen al langer bekend in Engeland maar vertoonde ook overeenkomsten met een Japans en Indiase variant. Toeval of niet, maar ook in 1873 werd badminton in Engeland definitief badminton. Kolonel H.O. Selbyton schreef in 1877 de eerste spelregels op.  Verwantschap met varianten uit India en Japan maakt dat nog steeds in het Verre Oosten erg populair is. 

Of badminton het idee uit tennis heeft overgenomen of vice versa weet ik niet, maar ook hier mag je de service alleen in een beperkt deel van het veld slaan. Ook hier geldt dat als serveren in het gehele veld mag, dat er niet veel spel overblijft. 

De rode draad: bij sporten met een net en een service is een gebod uitgevaardigd: "gij zult de eerste bal in dit vak serveren", Dat zorgt ervoor dat de service niet zo dominant is tot een punt dat het spel onspeelbaar wordt. 

Ok, volleybal dan, met name jeugdvolleybal. Wel eens een wedstrijd bij de B-jeugd gezien? Wel eens geteld hoe vaak een service een ace of indirecte ace is? Is er sprake van dominantie van de service tot een punt dat het onspeelbaar is? Ik vind van wel.

Bij CMV hebben dat oplost door een verbod: "gij zult niet bovenhands opslaan". Dat is het verkeerde signaal, alle kinderen die bovenhands serveren leuk vinden en dat zijn er veel, gaan op tennis. Verbieden van de leuke acties is geen optie.

Hoe dan wel?

De racketsporten geven het goede voorbeeld: "Gij zult de eerste bal in dit vak serveren"

In vrijwel elke sporthal ligt er een zevenmeterlijn voor het C-volleybal. Dus bij de A en B-jeugd net als bij tennis een servicevak: bij de service geldt de zevenmeterlijn als achterlijn.

Gaat dit opgepakt worden? Ik heb er een hard hoofd in. Ik roep de oplossing al langer, maar om een één of andere reden krijgt het geen aandacht. Blijkbaar vinden we zeven aces achter elkaar of setstand van 25-11 waarvan veertien punten via een ace, niet zo problematisch. 

Misschien loopt er nog een Major Walter Clopton Wingfield of Kolonel H.O. Selbyton rond die mij kan bijstaan? Kortom, voorstanders voor een regelwijziging op dit punt meld je. Tegenstanders ook, dan kan de discussie starten.

Reacties