Volleybal is voor de kleintjes

" Bijzondere blogtitel, bedoel je nu echt dat volleybal voor kleine spelers is? "  Helaas, ik moet je teleurstellen, deze blog gaat over een ander fenomeen. Dit gaat over andere kleintjes, lang zijn is ook na deze blog handig voor volleybal. Compaen presenteerde zich in dit wedstrijdverslag als een club uit een nietig boerengehucht Oostzaan spelend tegen Volley Zuid uit wereldstad Rotterdam. Zij schetsen het beeld dat grote steden slecht hun potentie gebruiken om volleybal naar een hoger plan te brengen en spreken van dorpse dominantie. Peter Blangé zou onvoldoende zijn best doen als directeur Topsport Rotterdam Ik ben deze boute uitspraken gaan uitzoeken en ben daarbij op een bijzonder fenomeen gestuit. Allereerst een kleine nuance bij Oostzaan. Het behoort weliswaar tot de tien kleinste gemeenten van Nederland als we Saba en St. Eustatius even niet mee tellen omdat een uitwedstrijd naar die volleybalclubs minder praktisch is. Oostzaan ligt wel precies één keer de breedte v

Queen & King of the Court

Tegenwoordig heet het Queen & King of the Court en die genderneutrale benaming kan ik wel waarderen. De spelvorm in het beachvolleybal wordt steeds bekender, ik zie nu varianten als Ultimated Mashed Up en meer mooie marketingkreten.


Het zal voor de jongeren onder jullie misschien verassend zijn, maar King of the Court is ooit begonnen als oefening in de zaal. Wie het heeft verzonnen weet ik niet, ik weet in ieder geval dat ik het al speelden in de training van Jongens C District Twente in 1991! Dat zal niet de eerste maal zijn geweest dus King of the Court stamt uit de jaren tachtig van de vorige eeuw, toen er dus nog districten bestonden en we met een volledig witte bal tot de 15 punten speelden. Zo oud is het dus en het vijftigjarig bestaan van King of the Court is aanstaande.

Als je tegenwoordig King of the Court op de training speelt dan beginnen de spelers te vragen hoe het zit met de deejay, de tijd en het zand, waarom ze niet zelf mogen serveren en vinden eigenlijk dat ze dat er een volledig stellage omheen moet staan, waar mensen met bier en cocktails kunnen staan. Wilco Nijland is in 2017 met de oefening er vandoor gegaan en heeft er een begrip van gemaakt.

Deze blog is geen "vroeger-was-alles-beter"-blog en ik ga niet het succes van Wilco afzwakken. Ik wil wel laten zien dat de waarde van King of the Court in de zaal zeker niet minder is geworden. Ik was en ben nog steeds een groot fan van de oefening. Ik vind het bijvoorbeeld veel beter dan "partijtje spelen". Partijtje spelen is iets wat nooit doe bij mijn jeugdtrainingen omdat ik vind dat je daarmee teveel stilstaat. 

Sterker nog, ik heb King of the Court ook bij voetbaltrainingen geïntroduceerd en daar was het een groot succes. Inmiddels zie je ook varianten bij basketbal, hockey, padel en waarschijnlijk in vele andere sporten.

Naast het feit dat er lekker veel actie en beweging in zit, kan je de spelregels ook nog makkelijk manipuleren zodat wat wilt trainen, gespeeld gaat worden. Zoals:

  • Als je de pass wilt trainen, maak je de service-ontvangende kant het King's court. 
  • Als je de opslag belangrijk wilt maken, maak je de serverende kant King's court. 
  • Als je de ralleypass wilt oefenen, laat je niet serveren maar gooi jezelf de ballen in richting het King's Court.
  • Als je blok/verdediging wilt zien, gooi je de ballen in richting het andere veld dan het King's Court. 

Variaties genoeg. Puntentelling kan nog meer doen:

Ik speel vaak: vier punten halen in het King's Court betekent dat je mag zeggen dat je vier punten hebt. De volgende rally is dan alles of niks; als de partij die op vier staat de rally wint, winnen ze het spel. Als ze verliezen gaan ze terug naar nul punten.

Een andere vorm; als je drie punten haalt ben je bij level 2. In level 2 krijg je nog uitsluitend punten als je bijvoorbeeld smasht of blokt of wat je dan ook maar wil zien als trainer.

In combinatie met puntentellingen hierboven: een eerste tempo is onmiddellijk winnend, hoeveel punten je ook bent, een killblok zet de tegenpartij op nul punten. Er zijn nog veel meer leuke puntentellingen te bedenken. 

Zaaltrainers; Queen and King-of-the Court is ook voor jullie de ultimate thrilling and exicting sport adventure, of gewoon in normaal Nederlands zonder marketingkreten: een superleuke oefening.
 

Reacties