Volleybal is voor de kleintjes

" Bijzondere blogtitel, bedoel je nu echt dat volleybal voor kleine spelers is? "  Helaas, ik moet je teleurstellen, deze blog gaat over een ander fenomeen. Dit gaat over andere kleintjes, lang zijn is ook na deze blog handig voor volleybal. Compaen presenteerde zich in dit wedstrijdverslag als een club uit een nietig boerengehucht Oostzaan spelend tegen Volley Zuid uit wereldstad Rotterdam. Zij schetsen het beeld dat grote steden slecht hun potentie gebruiken om volleybal naar een hoger plan te brengen en spreken van dorpse dominantie. Peter Blangé zou onvoldoende zijn best doen als directeur Topsport Rotterdam Ik ben deze boute uitspraken gaan uitzoeken en ben daarbij op een bijzonder fenomeen gestuit. Allereerst een kleine nuance bij Oostzaan. Het behoort weliswaar tot de tien kleinste gemeenten van Nederland als we Saba en St. Eustatius even niet mee tellen omdat een uitwedstrijd naar die volleybalclubs minder praktisch is. Oostzaan ligt wel precies één keer de breedte v

Penalties, opslagen en Rafael van der Vaart

Feijenoord miste gisteren een penalty. Girona ook. Al eerder won Ajax na een bizar lange reeks van vierendertig penalties tegen Panathinaikos. Nederland Onder 20 Meiden won de kwartfinale van het WK dankzij de kortste penaltyreeks ooit van zes penalties.

Farioli van Ajax: "Het is onmogelijk om deze emotie en context te simuleren, je kunt penalty's oefenen maar je komt nooit in de buurt van dit scenario."

Na afloop van Feijenoord kwam Rafael van der Vaart met zijn wijsheid: "Ik zeg het je, penalties zijn niet te trainen!" Hélène Hendriks probeert nog voorzichtig: "Je kunt de uitvoering toch automatiseren?". Dovemansoren.

De boodschap is dat je de spanning niet kunt reproduceren en Rafael trekt daarbij de merkwaardige conclusie dat je dus penalties niet kunt trainen?

Maar Rafael, hoe zit het dan hiermee?

Ver in blessuretijd in de 101ste minuut een vrije trap? Daar is ook druk omdat tachtigduizend toeschouwers naar je kijken als je de vrije trap neemt.

Of wat denk je van een moment dat je alleen op de keeper af gaat in de 62ste minuut? Is dat niet ook superspannend omdat je wellicht voor het oog van de wereld de winnende treffer op je voet hebt?

In die gevallen hoor je Rafael of andere voetbaldeskundigen niet over al dan niet kunnen trainen vanwege druk of spanning.

Toen Koopmeiners en Weghorst in de 101ste minuut de vrije trap tegen Argentinië op het WK van 2022 uitvoerden hebben ze die gewoon getraind. Het werd 2-2.

Alleen op de keeper afgaan heeft Arjen Robben eerder getraind en toen hij in de 62ste minuut alleen op de keeper afging in de WK-finale van 2010, was dat niet de eerste keer. Hij miste want veel trainen betekent alleen dat je de kans op succes vergroot, niet dat het 100% zekerheid wordt. Daarbij, de keeper traint ook!

Alle situaties kun je trainen en gestandaardiseerde situaties misschien wel het beste.

Wat maakt een penalty anders dan bijvoorbeeld shoot-outs bij hockey of opslagen bij volleybal? Sporten als verspringen of teamsprint bij het baanwielrennen zijn zelfs uitsluitend standaard. Iedereen traint standaardsituaties, alleen bij penalties nemen is het ontbreken van de spanning op de training blijkbaar een probleem, aldus penaltygoeroe Rafael.

De Nederland voetbalmeiden Onder 20 wonnen met drie rake penalties omdat ze eindeloos hebben geoefend. Nederlandse hockeydames en -heren hebben zich te barsten getraind op shoot-outs omdat ze wisten dat er een Olympisch Gouden plak aan vast kon hangen. Hun tegenstanders deden dat, althans zo leek het, veel minder goed. Goud.

Quentin Jouffroy van Frankrijk komt op 18-18 in de derde set van de Olympische volleybalfinale in het veld en produceert vier fantastische opslagen waaronder twee aces. Wedstrijd beslist.

Quentin heeft jarenlang op deze standaardsituatie getraind. En nee, Rafael, niet met de omstandigheden dat het derde en beslissende set van de Olympisch Finale was, maar hij heeft dankzij training wel de kans op succes enorm verhoogd.

Ja, Wilfred Leon van Polen heeft ook getraind op opslagen. Hij weet, net als Feijenoord en Girona, dat de kans weliswaar wordt verhoogd maar dat het nooit 100% wordt. Leon sloeg de laatste service van de Olympische finale uit.

Dus Rafael, voor je nog eens commentaar gaat geven, praat eens met goudenmedaillewinnaars Andrea Giani (trainer van het Franse volleybalteam) of Paul van Asch (trainer van Nederlands dameshockeyteam).

Wat de rest van de sportwereld allang weet, kwartfinales, Champions League-wedstrijden en Olympische gouden medailles win je door eindeloos te trainen op standaardsituaties. Nu de voetballers nog.