"Daar fluiten we hier niet voor"

"Nee, daar fluiten we hier niet voor". Het is me het afgelopen seizoen al drie maal overkomen, in uitwedstrijden werden spelregels anders geïnterpreteerd of soms genegeerd. Niet een simpele netfout of een bal in en uit. Structurele afwijkingen van de spelregels.  Het eerste geval ging over voetfouten bij het net bij een C-jeugdwedstrijd. De scheidsrechter floot bij ons een voetfout af bij het net. Nou ja, eentje, wel een stuk of drie, vier op rij. Mijn spelers kwamen steeds naar mij toe beweerden helemaal niet over de lijn geweest te zijn. Dus vroegen we het na bij de scheidsrechter: " ik fluit spelers af als ze met hun voet óp de lijn komen ". Ik probeerde nog: " Dat is de spelregel niet? ". " Niks mee te maken ", vond de scheidsrechter. " Ik vind het te gevaarlijk en dus fluit ik af ", wat ze vervolgens de wedstrijd bleef doen. De tweede situatie gaat over achterspelers bij een B-jeugdwedstrijd. De spelverdeler van de tegenpartij kome...

Innovatie

Steeds als je je afvraagt, is er nog een onderwerp om een blog over te schrijven dan helpt de Nevobo mij. Innovatie en spektakel noemt de Nevobo het. In de Bene-Cup, ook al een innovatie, introduceren ze het BeNe Bonus Punt. Taalkundig een gedrocht maar het allitereert lekker zullen de bedenkers gedacht hebben. Je kunt nu één keer per set twee punten te winnen in plaats van één. 

De boodschap is duidelijk; meer spektakel! Blijkbaar is oorverdovende muziek, met z'n allen stompzinnig een bord omhoog houden en mee blèren op "My block, My block" of een irritant schreeuwende dj geen spektakel genoeg meer.

Tsja, dan is één keer voor twee punten spelen minimaal spektakel, dat kan veel beter.    

Zo zou een team op een moment een All Or Nothing Bonus Crash in kunnen zetten. Taalkundig net zo'n draak maar in dit geval wint het team in één keer de set als het punt gewonnen wordt. Altijd fijn als de 24-12 achter staat. Of je speelt om de Big Time Extra Joker waarbij je een ralley lang een zevende speler mag inzetten aan het net. Met uiteraard weer een andere shirtkleur, dat doet het ook goed bij de merchandise.

Het publiek kan ook nog veel meer betrokken worden. Nu zijn er minimale gevolgen voor het publiek als partij Be of partij Ne een punt wint. Stel als we spelen met inzetten op Rood (Be) of Zwart (Ne). Grote QR code in de zaal voor het tikkie om in te zetten en het eerstvolgende punt spelen de Be en Ne of jij je inzet verdubbelt of juist kwijtraakt. Waarbij het scoreboard het totale bedrag laat zien waarvoor er nu geserveerd wordt. "Jawel, Orion Stars gaat serveren voor het lieve sommetje van 2512 euro en 75 centjes. Bent u aan het eind van deze ralley een bedragje rijker of een bedragje kwijt? We gaan het zien ....

Kijk dat moet sponsor BetCity als oorverdovende muziek in oren klinken. Heel het publiek al gokkend op de punten van de spelende teams. Met een bonusinzet als je de juiste plek waar de bal op de grond valt, hebt gegokt. Het moet toch niet moeilijk zijn om een volleybalveld tot roulettetafel om te toveren?  

Ik lees ook dat de microfoon wordt ingezet, onder de titel Mic'd Up. Eigenlijk is dat maar slappe hap. Een beetje gerespecteerde sport zoals Formule 1, de Tour de France of PGA golf heeft zijn eigen Netflix-serie. Wat dat betreft loopt de Bene-league nog gigantisch achter. Op Netflix hadden we fijn achter de schermen de smeuïge details van het ontslag van Mark Arfman kunnen volgen, de briljante coaching van Redbad Strikwerda of de scheldpartijen van Dirk Sparidans na de nederlaag tegen Limax. 

Een live-uitzending op Netflix was pas echt innovatie geweest. Daar komen mensen op af, vraag maar aan Jake Paul of Mike Tyson. Een BeNe Quiz (ik had al iets gezegd over taalkundige misbaksels, toch?) of een karoake met Belgische meezingliedjes, wat bij klinkt als een contradictio in terminis, gaat dat niet goedmaken, ben ik bang.  

Innovaties en spektakel, ik ben waarschijnlijk niet de doelgroep. Alhoewel, het levert toch mooi weer een nieuwe blog op, fijn dat de Nevobo ook daar aan denkt. 


Reacties