Niet in een utopisch sprookje geschreven door een idealistische student Sociale Geografie met een Golden Latte in de hand, maar in Hamburg. De fans van FC Sankt Pauli hebben gewoon het stadion van hun club gekocht. Ja, gekocht, zoals je een kast op Marktplaats koopt, maar dan met meer beton.
En eerlijk? Dat lijkt een uitstekend model voor de toekomst. In een tijd waarin Trump solidariteit tussen mensen en landen hardhandig en met veel machtsvertoon uit de maatschappij sloopt, is het misschien tijd voor iets ... ouderwets? Terug naar de gemeenschap, terug naar mensen die niet alleen aan zichzelf denken, maar een stadion bij elkaar crowdfunden. Een model met menselijkheid.
In de sportwereld kennen we een ander model. Dat heet: gewoon heel veel geld aannemen van een gokbedrijf of snelle jongens en je morele kompas achter de rododendrons gooien. Want wie heeft principes nodig als je Betcity op je shirt kan plakken? Gelukkig vindt zelfs de overheid dat dat vanaf juli 2025 niet meer kan. Weg met Betcity Eredivisie.
En kijk eens aan: Sankt Pauli had daar vooraf al geen trek in. Geen Unibet, Betcity, of live odds op het scorebord. Nee, gewoon supporters met een visie en een portemonnee.
Lycurgus, wachtend op een goedkeuring voor de licentie, nu gevangen door snelle jongens met nog snellere euro’s. "Een professionele stap", zo klonk het. Totdat het allemaal een tikkeltje te goed werd om waar te zijn. En zoals de wetten der sportbusiness luiden: wat te goed klinkt om waar te zijn, eindigt meestal in een PDF met schulden, paniek en families in de problemen. Snel geld is vaak ook snel weer weg en Lycurgus zit met de spreekwoordelijke gebakken peren. Geen team. Wel de rekening.
Misschien is er hoop. Misschien is het Sankt Pauli-model wel een reddingsboei. Groningen ademt volleybal. Donitas, Veracles, Lycurgus, Oranje Nassau – een volleybalcompetitie vol. Geen stad in Nederland heeft zóveel teams op zúlk hoog niveau. Dan moet er toch ergens een leger volleyballiefhebbers zijn dat een stukje Lycurgus wil kopen?
In Duitsland haalden ze 27 miljoen euro op. In Groningen? Nou ja, zoveel zal ook niet hoeven. Een paar ton en een fatsoenlijke bar met Golden Latte in een fatsoenlijke sporthal is al heel wat.
Reacties
Een reactie posten